keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kyntäjäntie.

factionia


Wikipedia sanoo keliakiasta näin:
  Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. 

Kärjistettynä siis keliakia on sairaus jossa viljatuotteet vaurioittaa suolistoa. Keliakia on siis perinnöllinen sairaus
  
Keliakian hoito onkin sitten varsin tylsä juttu. Meinaan ei popsita pillereitä, ei käydä leikkauksissa, ei piikitellä mitään. Syödään vaan oikein ja noudatetaan niitä elämän ohjeita, jotka viime merkinnässä näkyy. Wikipediassa hoidolle annetaan paljon hienompi nimi: elinikäinen gluteeniton ruokavalio mikä kuullostaa jotenkin... Ruhtinaalliselta.
   Vaikka olenhan itse kiertänyt pienenä TAYSissa verikokeissa ja muuta tuskallista. Sitä vaan ei ole enää (vaikka meidän terkka joskus pisti laboratoriokeskukseen lähetteen verikokeisiin menosta...) vaan ruokavalion noudattaminen on ehdottoman tärkeää.

Wikipedia antaa myös tällaista tietoa keliakian vaikutuksesta arkielämään:
  • Niukkakuituinen gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa muita terveyshaittoja keliaakikolle, joten runsaasta siemenien, papujen ja kasvisten saannista on pidettävä huolta.
  • Suklaa ja muut makeiset lakritsia lukuun ottamatta ovat usein luontaisesti gluteenittomia.
  • Keliaakikko voi nauttia korkeintaan 0,66 l/vrk sellaisia olutmerkkejä, joiden gluteenipitoisuus on alle 2 mg/100g.
  • Kela voi myöntää aikuiselle keliaakikolle ruokavaliokorvausta 21 euroa kuukaudessa. Ruokavaliokorvaukseen tarvitaan B-lääkärinlausunto tai muu vastaava lausunto.Alle 16-vuotiaan keliaakikon vanhemmalle voidaan myöntää sairaan lapsen hoitotukea.
  • Keliaakikko voi suorittaa varusmiespalveluksen luokassa A, mikäli diagnoosista on kulunut kaksi vuotta ja keliakia on hyvässä hoitotasapainossa. Keliakiadiagnoosin ollessa tuore keliaakikko määrätään palveluskelpoisuusluokkaan E, ja kahden vuoden jälkeen hänelle määrätään lopullinen palveluskelpoisuusluokka. Muut keliakiaa sairastavat, kuten ne keliaakikot, joiden sairaus on huonossa hoitotasapainossa, luokitellaan palveluskelpoisuusluokkaan C.
Ookkei. Siis mitä. Missä on psyykkiset vaikutukset? Entä sosiaaliset? Onko mainintaa gluteenittoman ruoan älyttömästä hintaluokasta? - Jaa niin. Kela. Kelahan myöntää "aikuiselle" (niin kun minulle, puolitoista vuotta sitten 16-vuotta täyttäneelle) 21€ kuussa.


EUROA KUUSSA!?!?Ja teille kaikille jotka siellä ajattelee, että sillähän saa vuoden makaroonit ja tonnikalatkin kaupanpäälle, niin tiedoksenne: EI SAA. 21€ on todella vähän rahaa suhteessa siihen kuinka paljon maksaa gluteeniton leipä, makaroonit, jauhot... Kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

asiantuntijalausunto