perjantai 13. syyskuuta 2013

Rongankatu.

Aikoihin en oo kirjotellut, aikoihin ei ole oikein ollu mitään mitä kirjottaa. Hessu hermostuu siihen gluteenittoman leivän hintaan, meitsi laktoosittomien tuotteiden hintaan. Älytöntä! Sikspä siis hiihtolomalla yritän siedättää tuon laktoosi-intoleranssin pois.

Ostin eilen Lidlistä leffailtaa varten Mars -patukan. Eipä tullut ajatelleeks että niinkin tuttu herkku vois sisältää ohramallasuutetta. Sitä löytyy myös riisimuroista, ja oikeestaan melkein kaikkialta. Alkoi siis epäilyttää että kuinkakohan paljon sitä tulee vatsaan vedettyä ja mikäköhän sitten on taas se "pieninä määrinä". Keliakianuoret.fi -sivuilla sanotaan seuraavasti:  "Ohramallasuutetta käytetään useimmissa tuotteissa mausteenomaisesti maunvahventeena ja niin pieninä määrinä sen käyttö on keliaakikoille sallittua.
Tuotteissa on aina oltava selkeät suomen- ja ruotsinkieliset ainesosaluettelot. Lue aina ainesosaluettelo, myös tutusta tuotteesta. Myös Gluteenittoman tuotteen merkki helpottaa keliaakikolle sopivien tuotteiden löytämistä."
 Pari pointtia tuossakin tekstissä.

Ystävälle diagnosoitiin keliakia about vuosi sitten. Tuo on mua vuotta vanhempi, näin ollen 20-vuotias. Ja tässä sivusta seuranneena oon huomannut kuinka onnekas mä toisaalta olen ollut kun mulla on ollut keliakia aina. Mistä ei tiedä, sitä ei myöskään kaipaa? Kaiketi se pitää paikkansa. Mä en kaipaa ruisleipää, en mämmiä enkä olutta. En oo koskaan syönyt valmis-pinaattilättyjä enkä kalapuikkoja. Enkä edes euron juustoo. Mitä sitten? En mä niitä tarvitse, en mä edes tiedä mille mikään niistä maistuu - ja jos totta puhutaan, niin eipä ne kovin hyvälle haisekaan.

Samalla oon kuitenkin huomannu kuinka itsestäänselvyytenä mä pidän sitä tapaa jota harrastan kaiken kohdalla. LUE - AINA - AINEKSET. Itselle se tulee vaistomaisesti kaiken kohdalla (ei nyt ehkä maidon, mutta niin) ja siksi esimerkiksi väittely aiheesta "Saako riisisuklaata syödä" mullisti mun näkökulmani näihin "uuskeliaakikkoihin". Mä tiedän tasan tarkkaan, että vain ja ainoastaan Pirkka riisisuklaa on niistä keksihyllyn riisisuklaista gluteenitonta. Mutta kuka ajattelee että riisisuklaassa on vehnäjauhoja? Siksi, rakkaat keliaakikot, keliaakikkojen sukulaiset ja ystävät, LUKEKAA - AINA - AINEKSET.


Hyvää perjantai kolmattatoista kaikille asiantuntijoille!

1 kommentti:

asiantuntijalausunto